Je baby helpen slapen?

Je baby helpen slapen?

Je baby helpen slapen, het is niet steeds even eenvoudig. Er komt dan ook heel wat bij kijken. Velen denken dat slapen iets natuurlijk is voor een baby, maar niets is minder waar… Slapen is een biologisch proces waarin je baby een beetje begeleiding nodig heeft. Dit wil zeggen, dat baby’s alles meekrijgen om goed te slapen maar er moet een omgeving gecreëerd worden waarin slapen mogelijk is. Slaapcoach Lise Dullaerts geeft jullie graag enkele fijne tips mee.

 

Om je baby goed in dromenland te krijgen is het van belang ervoor te zorgen dat je baby niet te lang wakker is. Oververmoeide baby’s maken stresshormonen aan die de productie van het slaaphormoon tegen gaan. En dat willen we nu net voorkomen. Baby’s tussen 0 - 3 maanden worden best elke 60-90 minuten na het wakker opnieuw te slapen gelegd. Dit resulteert in ongeveer 4-5 dutjes gedurende de dag. Tussen 3-4 maanden loopt zo’n wakkertijd tussen dutjes op naar 90min-2 uur. Tussen 4 en 6 maanden ga je best voor een wakkertijd tussen 90min - 3,5u. Rond 8 maanden kom je in de fase van 2 dutjes en zal de wakkertijd stilaan oplopen naar 2 - 4uur. Rond 15 - 18 maanden valt dan ook de voormiddagdut weg en blijft het middagdutje als enige dut over. Wakkertijden lopen nu op tussen 2,5 - 4,5 u. Na 18 maand is de wakkertijd van je kleine kapoen zo’n 4,5 - 6uur.

Nu je jouw baby of kleine kapoen op tijd in bed legt, is het natuurlijk ook van belang om een goede slaapomgeving te creëren! Enkel zo zal “slapen als een baby” echt mogelijk zijn :)

 

  1. Veiligheid eerst!

Veilig slapen, het is van belang voor iedere ouder en elke baby. Daarom is het belangrijk aandacht te hebben voor de materialen die je gebruikt op de slaapkamer van je baby. Vooral een veilig bed is van belang.

Een wiegje of co- sleeper is ideaal voor de eerste maanden na de geboorte. Na deze periode zal je baby, tot ongeveer 3 jaar, het veiligst slapen in een babybed met spijlen.

 

  1. Correcte temperatuur

De temperatuur van de kamer hoort zo’n 18-20°C te zijn. Indien de kamer te koud of te warm is, kan dit de slaap van je baby verstoren.

Soms is het onmogelijk om de kamer op optimale temperatuur te krijgen, zorg dan voor aangepast beddengoed en aangepaste slaapkledij. De Gele Flamingo kan je helpen om het juiste beddengoed te vinden met een correcte TOG- waarde.

 

 

  1. Zorg voor voldoende verduistering maar sluit een nachtlampje niet uit!

Een baby slaapt veel en is heel gevoelig voor licht. Het slaaphormoon wordt dan ook enkel vrijgegeven in een donkere ruimte. Voor jonge baby’s is licht dus zeker niet aan te raden. Eens je kindje ouder is dan 1,5 jaar kan een klein lampje helpen bij rusteloze nachten of na een nachtmerrie.

 

 

  1. Bedbekleding

Een bed op maat van je baby of kind is één ding, een correcte matras en het gepaste bedlinnen is nog iets anders. Het matras van je baby is best ademend, zacht maar toch stevig. Daarbij is het ook van belang dat de matras perfect in de wieg, co-sleeper of babybed past. Zorg ook voor veilig bedlinnen, vervaardigd uit katoen, bamboe of tengel (lyocel). Dons wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 1 jaar.

  

 

  1. Inbakeren

Voor (onrustige) baby’s onder 4 maand kan inbakeren het verschil maken tussen slapen en niet slapen.

Inbakeren is een eeuwenoude techniek en wordt dus al jaren gebruikt om baby’s te helpen zelfstandig in- en doorslapen. Bij inbakeren wikkel je je baby in een doek, die de bewegingsvrijheid van je kindje tijdens de slaap beperkt. 

  

Dit klinkt vreemd maar… Je baby is veel ruimte ook niet gewend. Je baby is de geborgenheid van de baarmoeder gewend, inbakeren zal deze geborgenheid terugbrengen. En wanneer je baby de gekende schrikreflex vertoont, zal een inbakerdoek voorkomen dat je baby hierdoor wakker schrikt.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die ingebakerd worden langer en rustiger slapen en minder makkelijk gewekt worden door externe prikkels. 

 

  1. De slaapzak

Voor een rustige baby onder 4 maand of baby ouder dan 4 maand is een slaapzakje zeker aan te raden.

Slapen in een slaapzak is de veiligste en meest comfortabele manier van slapen voor je kleine kapoen. Een slaapzak zorgt ervoor dat je baby zich niet kan bloot woelen en het daardoor koud krijgen. En is je kind een klimmer? Een slaapzak zorgt ervoor dat hij minder makkelijk uit bed kan klimmen. Ook voorkomt een slaapzak het vastzitten van beentjes tussen de spijlen van het bedje.

 

 

 

  1. Babynestje

Een standaard babybed is voor de meeste baby’s ongezellig en groot. Om je baby een geborgen gevoel te geven, kan je een babynestje gebruiken. Een babynestje is een (mobiele) slaap- en rustplek, het heeft opstaande randen die zorgen voor een geborgen gevoel. Een babynestje wordt, net zoals inbakeren, gebruikt als overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld. 

 

Let er wel op: Het nestje hoort veilig te zijn, met ademende materialen en openstaande raden gemaakt uit ademende vulling. De meeste zelfgemaakte nestjes zijn niet veilig om je baby in te laten slapen. Alle coconnestjes die verkocht worden op onze website zijn 100% safe.

 

  1. White noise geluid

White noise is een monotoom geluid met een rustgevende werking.

White noise is een geweldig hulpmiddel om een baby tot rust te brengen en de slaap te stimuleren. White noise kan je baby helpen om omgevingsgeluid te negeren waardoor je baby veel gemakkelijker in- en doorslaapt. Superfijn is de White Noise soother van Zazu

 

 

Nu jullie jullie kleine kapoenen zeker tijdig een dutje kunnen aanbieden en jullie weten welke materialen je baby of kleine kapoen kunnen helpen om de slaap te vinden, zit er maar één ding meer op…

Ook zelf een beetje genieten (lees bijslapen of lekker series kijken :) ) op de momenten dat je baby of kleine uk eventjes slaapt! Want weet… Je zalige rustmomentje duurt enkel zo lang als het dutje van je kapoen! So enjoy it while you can!

Gastblog geschreven door 'de baby slaapcoach' Lise Dullaerts. Meer info over haar vind je hier. Of volg haar op Instagram voor fijne tips en weetjes.

 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Jouw winkelwagen

×

Subtotaal