Get to know: Hvid

Als onderneming die inzet op duurzame en lokale producten plaatst De Gele Flamingo graag de personen en merken waarmee zij samenwerkt in de kijker. Vier keer per jaar laten we daarom een van onze leveranciers aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Caroline en Steven, die ons wat meer zullen vertellen over hun merk Hvid (uitgesproken als vid).
Get to know: Hvid

Caroline & Steven creëren vanuit hun liefde voor familie, vrienden en elkaar

We leerden hen ongeveer vier maanden geleden kennen, maar van het merk zelf zijn we al heel wat langer fan. Caroline en Steven hebben enorm veel passie en een onuitputtelijk enthousiasme. Hun drive en ideeën werken aanstekelijk, en de visie van Hvid sluit naadloos aan bij die van De Gele Flamingo.

Zo wordt alles bij Hvid in België geproduceerd. Een samenwerking tussen De Gele Flamingo en Hvid kon dan ook niet uitblijven. Om jullie een kijk te geven in hun wereld en de verhalen achter hun wollen creaties hebben we onlangs met hen samengezeten.

Nieuwsgierig? Neem dan een kopje koffie of thee bij de hand en lees verder!

 

Laten we, voor wie jullie nog niet kent, van start gaan met Hvid en de gezichten achter het label. Wie zijn jullie?

Caroline: “Voor mij is Hvid het verderzetten van mijn passie: breien. Ik vind het fantastisch om te zien hoe je van enkele bollen wol, naar enkele lussen, naar een leuk item kan gaan.

Op mijn 30ste besloot ik, na een opleiding textielontwerp, de extra opleiding Executive Master in Breien te volgen in Brussel. Voor mijn stage ben ik drie maanden naar Denemarken te gaan. Daar is het idee voor Hvid ontstaan, wat wit betekent in het Deens en staat voor het pure en natuurlijke.”

“Het kreeg verder vorm tijdens de zwangerschap van mijn zus, voor wie ik een dekentje in merinowol maakte. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met ontwerpen en breien voor baby’tjes”.

Steven: “Ondertussen staat Caroline zo’n zeven jaar verder met Hvid en ben ik erbij gekomen. “Met kennis van de sector, zin om te ondernemen, en veel liefde voor Caroline en Hvid. Doordat we elk een andere achtergrond hebben, vullen we elkaar goed aan.

Het enige waar we nog niet in slagen is om werk en privé gescheiden te houden. Dat komt deels doordat we van thuis werken, maar vooral omdat Hvid in feite ‘ons kindje’ is en we het, zoals elke ouder, niet graag loslaten.”

 

Waar halen jullie inspiratie voor jullie collecties?

Steven: “Andere ondernemers vind ik boeiend en inspirerend. Het is vaak een verhaal van vallen en opstaan, en dat geeft moed en ideeën om verder te groeien. Ik ben ook een enorme dierenvriend. Zo gaat het ’s avonds na een lange wandeling soms van schaapjes tellen naar dromen van een eigen wolproductie. Wie weet… In alle geval ideeën genoeg voor de volgende zeven jaar Hvid.”

Caroline: “Ik voel mij dan weer geïnspireerd door kleuren en abstracte kunst, en door onze familie. Ze zorgen voor een eindeloze put aan inspiratie en vormen een kritisch klankbord. Zo hoorde ik mijn zus regelmatig bezig over de sokjes die steeds afvallen, dus maakten wij er die de hele dag door mooi blijven zitten.

Ook voor de namen van onze creaties hebben we steeds ideeën genoeg dankzij hen. Zo is onze teddybeer ‘Teddy Tokki’ vernoemd naar het denkbeeldige speelvriendje van mijn neefje. Onze teddybeer is dan ook een vriendje voor iedereen”.

 

Hebben jullie een favoriet item in jullie collectie?

Caroline & Steven: “Dat is zonder twijfel onze cocoon. Deze is uniek en we krijgen er heel wat warme reacties op. Onlangs kregen we nog een berichtje van een mama om ons te bedanken. Haar baby is enkele weken te vroeg geboren en dankzij onze cocoon zit haar baby nog steeds wat beschermd. Dit komt doordat het ontwerp van onze cocoon een baarmoeder nabootst, waarin een baby veilig zit.”

Caroline: “Net als onze andere items is de cocoon voor 100% uit merinowol gemaakt. Dankzij merinowol heeft een baby’tje een constante temperatuur, want zij kunnen die zelf nog niet regelen. Daarnaast ‘ademt’ deze wol ook meer dan katoen en andere synthetische materialen, en brengt het het lichaam tot rust waardoor je baby sneller en dieper slaapt.”

Steven: “Een ander voordeel is dat merinowol volledig afbreekbaar is. Stel dat je een bolletje merinowol begraaft, dan zal het na enige tijd volledig afgebroken zijn. Duurzaamheid is dan ook belangrijk in alle fasen van ons productieproces.”

 

Hoe komt dat duurzaamheidsaspect nog naar voor bij jullie?

Caroline: “Net als bij De Gele Flamingo zit duurzaamheid verweven in Hvid. Je kan beide niet los van elkaar zien. Op dat vlak is de samenwerking met De Gele Flamingo dan ook heel logisch, want wij hechten belang aan duurzaamheid doorheen de volledige levenscyclus van onze items.”

“Daarnaast is het zo dat wij tijdloze stuks ontwerpen en er daarom voor kiezen om één collectie per jaar te brengen in plaats van vier of meer. Daardoor kunnen wij beter inspelen op de vraag van klanten, en hebben we minder overschotten. Minder overschotten hebben we sowieso al, doordat alle items in één stuk gemaakt worden, en ze achteraf dus niet meer aan elkaar genaaid moeten worden.”

“Eigenlijk gaan wij heel graag ‘back to the basics’.

“Eigenlijk gaan wij heel graag ‘back to the basics’. Zo wonen we op het platteland, werken we van thuis en houden we ervan om met vrienden en kennissen samen te werken. Voor onze productie werken we samen met mijn vroegere breileraar, en onze waslabels worden erin genaaid door een maatwerkbedrijf.”

Steven: “We merken ook dat mensen hier steeds meer naar op zoek gaan. Naar echte merken, lokale productie, persoonlijk contact, transparantie… Allemaal zaken waar Hvid voor staat.”

 

Wat zijn jullie verdere ambities met Hvid?

Caroline & Steven: “We willen Hvid graag op een gezonde, duurzame manier verder laten groeien. Stap voor stap. De samenwerking met De Gele Flamingo speelt hierin een belangrijke rol. Dankzij hen leren heel wat mensen Hvid kennen, wat ontzettend fijn is.”

“Er zijn ook nieuwe kleuren en creaties op komst, onze mondjes blijven daarover voorlopig nog toe, maar hou zeker jullie ogen open.”

Benieuwd naar de nieuwe collectie, of wil je graag weten hoe de Teddy Tokki en andere items eruitzien, neem hier dan een kijkje.

Ontdek hier de volledige collectie van Hvid online bij De Gele Flamingo.

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Jouw winkelwagen

×

Subtotaal