Terug naar blog

De ideale babykamer voor een goede nachtrust.

November 27, 2024

De ideale babykamer voor een goede nachtrust.

November 27, 2024

Wil jij jouw baby lekker laten slapen? In onze praktijk krijgen wij geregeld de vraag wat dé gouden tip is om een baby goed te laten slapen. 😴 En helaas, die bestaat niet. Of jouw baby goed slaapt, heeft te maken met allerlei factoren.

 

Factoren die van invloed zijn op een goede nachtrust van jouw baby

Denk hierbij aan wanneer je jouw baby de mogelijkheid geeft om te gaan slapen en of er bijvoorbeeld fysieke onrust (denk aan reflux) speelt. Maar ook of het voedingsritme goed loopt en hoe de voorbereiding op het slapen is.

Op sommige factoren heb je geen invloed. Een van de factoren waar je wel invloed op hebt is de babykamer! Wil je weten hoe jij jouw baby kan helpen om lekker te slapen in de babykamer? 😊

Onze gouden tips voor een goede nachtrust van jouw baby

  • Tussen de 18 en 20 graden Celsius. Is het kamertje te koud of te warm, dan is de kans groot dat jouw baby wakker blijft om zichzelf warm te houden. Of dat de interne thermometer het lichaam het signaal geeft dat het nu niet veilig is om te gaan slapen. Zorg ook altijd voor goede ventilatie van de babykamer.
 Op zoek naar een fijne slaapzak? Ontdek ze hier. Kies ook zeker een slaapzak met de juiste TOG-waardes.

 

  • Is de babykamer donker genoeg, 8/9 op de schaal van 10? Rond de 8-12 weken is de biologische klok geïnstalleerd en als het goed is heeft je baby dan ook het dag- en nachtritme omgedraaid. Dat kan je merken doordat je baby overdag minder slaapt dan in de nacht. Vanaf dat moment adviseren wij om verduisteringsgordijnen te gaan gebruiken. Licht geeft het lichaam namelijk het signaal dat het tijd is om wakker te worden en stimuleert de aanmaak van cortisol. En cortisol is het hormoon dat ons wakker en alert houdt. Door een kamertje goed donker te maken en vlak voor het slapengaan alleen gebruik te maken van rood licht (bijv. van een rood lampje of zoutlamp), help je het lichaam van je kindje te bepalen dat het tijd is om te gaan slapen. Bij het wakker worden is het juist goed om de gordijnen open te doen! Licht en met name daglicht helpen de biologische klok goed in te stellen.
 Een klamboe over het bedje houdt het licht tegen en maakt de babykamer extra gezellig. 

 

 

  • Wees alert op prikkels. Gedurende de dag heeft een baby allemaal prikkels te verwerken. Baby’s zijn nog niet in staat om prikkels te reguleren, de ‘filters’ zijn nog niet goed ontwikkeld. Daar heeft jouw baby jou bij nodig. Door onder andere te gaan slapen worden deze prikkels verwerkt en is er ruimte voor nieuwe prikkels. Tegen de tijd dat jouw baby moe, kan jouw baby minder goed tegen veel nieuwe prikkels. Het is daarom belangrijk dat een kamertje rust uitstraalt. Wij adviseren daarom te kiezen voor rustige kleuren en geen drukke behangpatronen. De babykamer is bedoeld om te slapen, een box om te spelen. Wij adviseren daarom om de (muziek) mobiel boven de box te hangen in plaats van boven het bedje;

 

  • Is het bedje een veilige slaapplek voor je baby? Is je baby nog klein, leg dan geen knuffels of speelgoed in bed, dit in verband met rebreathing omdat je baby nog niet kan wegdraaien. Een klein knuffeldoekje van een ademende stof kan wel.

 



😊Tip! Ga eens op ooghoogte van je kindje zitten/ liggen en kijk het kamertje rond. Je bekijkt de kamer vanuit de ogen van je kindje. Soms voelt een kamer heel anders aan dan vanuit jouw volwassen perspectief. 

 

Een goede babykamer helpt alle zintuigen tot rust te komen

Vlak voordat je baby gaat slapen, wil je graag je baby helpen om tot rust te komen. Een consequent bedtijdritueel helpt hierbij. Door steeds dezelfde vaste handelingen te doen creëer je een routine. Dat geeft je kindje houvast, zodat je baby weet wat er gaat komen.

Niet alleen jij als ouder, maar ook een fijne babykamer helpen jouw baby’s zintuigen tot rust te komen;

  • Zien: Een kamer is rustig en prikkelt niet te veel. Geen drukke patronen en rustige kleuren. Denk ook aan de lichtinval en hoe donker je het in het kamertje kan maken;

 

  • Voelen: Voelt het prettig en hangt er een fijne sfeer? Hoe is de temperatuur? Voelt het slaapzakje lekker aan? Vooral pasgeboren baby’s missen de begrenzing van de baarmoeder en vinden het daarom fijn om ingebakerd te worden;

 

  • Horen: In de baarmoeder is er veel lawaai denk aan het hart, de darmen en het (gedempte) geluid van buiten. Soms kan dat een behoorlijk contrast zijn met de buitenwereld. Een zacht muziekdoosje of white noise apparaat kan daarom helpen. Maar ook vinden kinderen het fijn dat ze jouw stem horen;

 

  • Proeven: Is er zuigbehoefte? Dan kan een speentje de uitkomst bieden. Is er een vast plekje voor de speen? Wij adviseren vanaf 6 maanden te oefenen met zelfbediening van de speen, zodat je baby de speen zelf kan pakken en in z’n mondje doet. Soms helpt het meerdere spenen in bed te leggen, zodat er altijd een speen voor het grijpen ligt;

 

  • Ruiken: De lekkerste geur vinden baby’s de geur van hun ouders! Een doekje met jullie geur (leg hem een nachtje bij je in bed) geeft iets vertrouwds en rustgevends.😊 Of ga een nachtje slapen met het hoeslakentje. Pas op met sterke geuren (ook van je eigen deo of parfum) die kunnen juist heel erg prikkelen! 

 

Ben jij ontspannen, dan gaat jouw baby ook meer ontspannen slapen

Baby’s spiegelen hun ouders. Ben jij rustig en relaxed? Dan is de kans groot dat je kindje zich ook rustig en relaxed voelt. Ben je gestrest en druk? Dan kan dat er ook voor zorgen dat jouw baby zich gestrest en druk voelt. Een kinderkamer heeft niet alleen effect op je kindje maar ook op jou. Kom je binnen in een oase van rust? Dan zal je kindje dit aanvoelen en zich ook ontspannen. Ben je geïrriteerd omdat het een rommeltje is? Dan heeft je kindje daar ook last van.

Ga jij ontspannen het bedtijdritueel in? Dan kan je alle aandacht geven aan je baby en zorgen voor een rustig bedtijdritueel. Dat is zo enorm belangrijk, want een goed en rustig bedtijdritueel zorgt ervoor dat jouw baby de signalen krijgt dat het tijd is om te gaan slapen.  

😊 Tip! Het is aan te raden om producten die je nodig hebt voor dagelijks gebruik, een praktisch en logisch plekje te geven, binnen handbereik. Zo hoef je jouw baby niet steeds op te pakken of onnodig heen en weer te lopen. Denk daarbij aan een handige plek voor de luiers, rompertjes en het slaapzakje. Ook een reukloze luieremmer en een mand waar je gelijk de vieze was in kan stoppen kunnen hieraan bijdragen. 

 

Vergeet jezelf niet!

Hoe jij je als ouder voelt is van invloed op jouw kindje. Zorg daarom ook goed voor jezelf in de babykamer! Kan jij lekker zitten terwijl je voedt, voorleest of je kindje begeleidt bij het slapengaan? Gebruik een comfortabel voedingskussen, zodat jij er ontspannen bij kan zitten, maar dat je ook jouw baby goed kan ondersteunen tijdens de voeding.

Er zijn dus heel veel factoren van invloed of jouw baby lekker kan slapen. Heb jij de ideale slaapkamer, een fijn bedtijdritueel en ben jij zelf ontspannen? Maar toch slaapt jouw baby onrustig? Neem gerust contact met ons op. Wij denken altijd met liefde even mee. 😊

Lieve groetjes, Marijke & team