Alles wat je wil weten over TOG

TOG? Wablieft? TOG staat voor  het Engelse 'Thermal Overall Grade'. Je hebt deze afkorting vast en zeker al wel eens ergens vermeld gezien, op een babypyjama of op een slaapzak. De TOG-waarde geeft aan hoe warm een stof/textiel is en hoeveel lichaamswarmte de stof vast houdt. Deze waarde wordt steeds bepaald na onderzoek en vind je daarom dikwijls vermeld op slaapzakken, inbakersslaapzakken en dekbedsets. Altijd al meer weten over hoe je bepaalt wat je kindje aan moet in de slaapkamer? Lees dan zeker verder!
Alles wat je wil weten over TOG

TOG? Wablieft? TOG staat voor  het Engelse 'Thermal Overall Grade'. Je hebt deze afkorting vast en zeker al wel eens ergens vermeld gezien, op een babypyjama of op een slaapzak. De TOG-waarde geeft aan hoe warm een stof/textiel is en hoeveel lichaamswarmte de stof vast houdt.

Deze waarde wordt steeds bepaald na onderzoek en vind je daarom dikwijls vermeld op slaapzakken, inbakerslaapzakken en dekbedsets. Altijd al meer weten over hoe je bepaalt wat je kindje aan moet in de slaapkamer? Lees dan zeker verder!

 

Lagere TOG waardes

Hoe bepaal je of je baby het te warm of te koud heeft tijdens het slapen? Als leidraad kan je steeds even aan de hals voelen. Als je baby vochtig en warm is, heeft hij/zij het te warm. Eerst en vooral kies je de slaapkledij op basis van de kamertemperatuur. In de zomer tijdens warme nachten of dagen kies je voor een koele slaapzak en lichte (of geen) kleding met een lage TOG-waarde.

 

Hogere TOG waardes

Fris in de kamer? Kies dan voor een warme slaapzak en pyjama met hogere TOG-waarde.

Wat is nu de ideale kamertemperatuur voor een slaapruimte? Tussen de 18-20° is perfect. Daarnaast moet ook de lucht gezond zijn. Is de lucht te droog? Gebruik dan zeker een luchtbevochtiger.

Op de foto's: slaapzak van Jollein en Coco and Pine

 

Samengevat

Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof. Is het koud in de slaapruimte, kies je een slaapzak met een hoger TOG-cijfer. Belangrijk is wel: De TOG-waarde gaat van 0 tot 4 en geldt alleen bij kamertemperatuur, dus niet voor buiten.

Onderstaande tabel van Jollein kan je gebruiken als leidraad. 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Jouw winkelwagen

×

Subtotaal