Alles wat je wil weten over TOG

TOG? Wablieft? TOG staat voor  het Engelse 'Thermal Overall Grade'. Je hebt deze afkorting vast en zeker al wel eens ergens vermeld gezien, op een babypyjama of op een slaapzak. De TOG-waarde geeft aan hoe warm een stof/textiel is en hoeveel lichaamswarmte de stof vast houdt. Deze waarde wordt steeds bepaald na onderzoek en vind je daarom dikwijls vermeld op slaapzakken, inbakersslaapzakken en dekbedsets. Altijd al meer weten over hoe je bepaalt wat je kindje aan moet in de slaapkamer? Lees dan zeker verder!
Alles wat je wil weten over TOG

TOG? Wablieft? TOG staat voor het Engelse 'Thermal Overall Grade'. Je hebt deze afkorting vast en zeker al wel eens ergens vermeld zien staan, op een babypyjama of op een slaapzak. De TOG-waarde geeft aan hoe warm een stof/textiel is en hoeveel lichaamswarmte de stof vasthoudt.

Deze waarde wordt steeds bepaald na onderzoek en vind je daarom dikwijls vermeld op slaapzakkeninbakerslaapzakken en dekbedsets. Altijd al meer willen weten over hoe je bepaalt wat je kindje aan moet in de slaapkamer en hoe je nu juist de correcte TOG-waarde bepaalt?

Maar ook ... hoe bepaal je nu de juiste maat voor een slaapzak? Lees dan zeker verder!

Welke TOG waarde kies je tijdens de winter?

De koude nachten zijn weer in aantocht & dan is het al snel wat frisser in de kamer. Kies dan voor een warme slaapzak met lange mouwen en pyjama met een hogere TOG-waarde. Slaaptextiel met een hogere TOG-waarde dan 2 zijn perfect om tijdens koude wintermaanden te gebruiken.

Voel altijd even aan de hals van je kindje of hij of zij het zeker niet te warm heeft. Pas daar dan steeds de slaapzak op af.

Zit je tussen twee seizoenen in? Dan kies je best voor een pyjama of slaapzak met een iets lagere TOG-waarde, tussen 1 en 1.9 is ideaal tijdens een tussenseizoen.

De ideale temperatuur van de babykamer? 

Wat is nu de ideale kamertemperatuur voor een slaapruimte? Tussen de 18-20° is perfect. Daarnaast moet ook de lucht gezond zijn. Is de lucht te droog? Gebruik dan zeker een luchtbevochtiger.

Hieronder vind je de gemiddelde TOG-waarden (bij kamertemperatuur) voor bedtextiel van zodra je baby'tje zijn/haar lichaamstemperatuur vasthoudt:

overtrek en evt. romper)

0,5 tog +26°C  Alleen luier gebruiken
1,0 tog 23 - 24°C Luier met laken of luier met romper
2,0 tog 20 - 22°C Babydeken met laken en evt. romper
2,5 tog 16 - 19°C Slaapzak, babydeken met laken of overtrek en eventueel een romper

Op de foto's: slaapzak van Jollein en Koeka.

Welke TOG waarde kies je tijdens de zomer?

Hoe bepaal je of je baby het te warm of te koud heeft tijdens het slapen? Als leidraad kan je steeds even aan de hals voelen. Als je baby vochtig en warm is, heeft hij/zij het te warm. Eerst en vooral kies je de slaapkledij op basis van de kamertemperatuur.

In de zomer tijdens warme nachten of dagen kies je voor een koele slaapzak en lichte (of geen) kleding met een lage TOG-waarde.

De gemiddelde TOG -waarde die hiermee gepaard gaat ligt tussen de 0-0.9. Slaapzakken & pyjama's. met deze TOG-waarde kan je dus zeker tijdens de zomermaanden gebruiken.

Hoe kies ik de juiste maat? 

Bij het kiezen van de juiste slaapzak is vooral de maat heel belangrijk. Om te weten welke maat jouw kindje nodig heeft, meet je je baby op van de schouders tot de voetjesTel daar nog zo’n 10 à 15 centimeter bij en je hebt de juiste maat!

Belangrijk: koop een slaapzak nooit te groot. Als de hals of armopeningen te groot zijn, zou je baby kunnen wegzakken in de slaapzak.

Samengevat

Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof. Is het koud in de slaapruimte, kies dan een slaapzak met een hoger TOG-cijfer. Belangrijk is wel: De TOG-waarde gaat van 0 tot 4 en geldt alleen bij kamertemperatuur, dus niet voor buiten.

Onderstaande tabel kan je gebruiken als leidraad.

Ben je nog op zoek naar de ideale slaapzak voor komende periode voor je kleintje? Ontdek hier alle slaapzakken bij elkaar!

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Jouw winkelwagen

×

Subtotaal